Tort przez większość osób kojarzony jest ze szczególnym rodzajem ciasta, przygotowywanym na specjalne okazje lub wyjątkowe wydarzenia. Najbardziej popularne są bez wątpienia torty urodzinowe i weselne, które zazwyczaj wyglądają bardzo okazale, są gustownie udekorowane i przykuwają wzrok wszystkich gości. Nierzadko wybór odpowiedniego rodzaju tortu, jego kształtu, smaku i rodzaju dekoracji jest sporym problemem, zwłaszcza dla osób, które nie mają doświadczenia z zakresu cukiernictwa i liczą na pomoc osoby postronnej. Warto wiedzieć, iż obecnie na rynku cukierniczym istnieje pełna dowolność, a inspiracje czerpane są z różnych kultur i stron świata i tylko od wyobraźni osoby, która zajmuje się tworzeniem tortów, zależy efekt końcowy.
Torty w stylu angielskim – jak wygląda i czym się charakteryzuje?
Jeden ze sposobów ozdabiania, jak i cała filozofia tworzenia tych przepysznych słodkości, jest zaczerpnięta wprost od Brytyjczyków, czyli niekwestionowanych mistrzów dekoracji tortów. To właśnie dlatego mówimy o stylu angielskim, który znalazł mnóstwo wielbicieli nie tylko w Polsce, ale i na całym świecie, a cukiernicy i osoby prywatne chętnie korzystają z wiedzy i sposobów Wyspiarzy.
Ciekawostką może być fakt, iż dla Brytyjczyka smak, wygląd, jak i sama nazwa znana Polakom są zupełnie odmienne od naszego, tradycyjnego tortu, który najczęściej wykonany jest z nasączonego alkoholem biszkoptu, przełożonego kremem lub bitą śmietaną i bogato zdobiony owocami lub innymi elementami dekoracyjnymi. Torty w stylu angielskim to ciasta, które mogą być każdym rodzajem ciasta, w zależności od indywidualnych preferencji. Dlatego właśnie tort dla Brytyjczyka to po prostu „cake”…a okazję, na którą jest przygotowany definiuje wyraz poprzedzający, na przykład ‘birthday cake”.
Wyjątkowość i tajemnica popularności ‘tortów angielskich’ leży w takich detalach, jak dekorowanie tortów, charakterystyczne dla Brytyjczyków. Polega ono na użyciu specjalnego lukru, który strukturą przypomina modelinę, dzięki czemu można go w dowolny sposób formować, wałkować, czy wycinać, a nawet zmieniać kolor z pomocą specjalnych barwników. Anglicy stali się prawdziwymi mistrzami w sposobach wykorzystania tego niesamowitego i szalenie słodkiego elementu dekoracji i tworzą z nich nie tylko drobne ozdoby, ale nierzadko pokrywają nim całe ciasta lub tworzą misterne motywy zdobnicze, jak chociażby bukiety kwiatów, które do złudzenia przypominają prawdziwe.
Podsumowując, typowy tort angielski to ciasto, które dzięki odpowiedniemu dekorowaniu nabiera charakteru i może być przygotowane na specjalne okazje w celu uczczenia ich wyjątkowości.