Stevia – dobry zamiennik dla cukru

Ludzie pragną zdrowo żyć, co przekłada się na dokładne komponowanie diety, aktywność fizyczną oraz regularne badania. Coraz częściej cukier zastępowany jest słodzikami, jednym z nich jest stevia. Czym się charakteryzuje oraz czy naprawdę warto ją stosować zamiast klasycznych białych kryształów?

Stevia – co to jest?

Stevia jest rośliną, która znana jest nam z Ameryki Południowej, chociaż wraz ze wzrostem jej popularności można ją spotkać w różnych rejonach świata, gdzie jest aktualnie uprawiana. W jej naturalnym środowisku już od bardzo dawna służyła ona jako naturalny słodzik, a oprócz tego korzystano z niej w trakcie produkcji leków. Po wykonaniu wielu badań jesteśmy świadomi jej dobrego działania oraz braku skutków ubocznych związanych z jej stosowaniem. Ta roślina posiadająca słodkie liście poprawia stan zdrowia osób zmagających się z nadciśnieniem oraz cukrzycą. To roślina, której warto się lepiej przyjrzeć!

Z czego słynie słodzik stevia?

Słodzik stworzony ze stevii jest przede wszystkim całkowicie naturalny. Osoby, które troszczą się o figurę bądź pragną zrzucić zbędne kilogramy ucieszą się z faktu, że ma 0 kalorii. Brak kaloryczności nie wpływa jednak negatywnie na smak, gdyż jest to produkt wielokrotnie słodszy od klasycznego cukru wykorzystywanego w wypiekach oraz do słodzenia napojów. Nawet wysoka temperatura nie jest w stanie negatywnie na niego wpłynąć, co sprawia, że słodzik ze stevii może być wykorzystywany zarówno do pieczenia, jak i gotowania. To produkt po który powinny sięgać osoby zmagające się z problemami z zębami, a przede wszystkim skłonnością do próchnicy. Stevia nie powoduje próchnicy, a także nie fermentuje. Osoby korzystające ze słodzika raczej rzadko także mogą sięgnąć po omawiany produkt, gdyż data przydatności do zużycia jest bardzo długa.

Jak stevia wpływa na organizm człowieka?

Stevia przede wszystkim nie zwiększa poziomu cukru we krwi, co sprawia, że jest to produkt przeznaczony zarówno dla osób, które nie zmagają się z żadnymi problemami zdrowotnymi, jak również diabetyków. Jest to słodzik, który nie wpływa negatywnie na ludzki organizm, co oznacza, że nie wywołuje jakichkolwiek skutków ubocznych. Został on poddany wielu badaniom na zwierzętach, a ludzie z niego korzystający dobrze się czują oraz zauważają tylko i wyłącznie jego zalety.

Jest to roślina, która nie oczekuje wiele, w związku z tym można ją hodować w zaciszu własnego domu, a także w przydomowym ogrodzie.