Herbata jest naparem, przygotowywanym z liści i pąków camelii, rośliny, rosnącej w krajach o wilgotnym, łagodnym klimacie. Do Europy dotarła w XVII wieku, od tamtej pory poznaje się stopniowo jej właściwości. Początkowo herbatę określano lekiem na malarię, z czasem zaczęto doceniać jej właściwości pobudzające, regenerujące, a nawet odchudzające.
Proces obróbki rośliny może mieć różny przebieg i długość. Ma to związek z uzyskaniem rodzaju herbaty, który obdarza nas swoimi cennymi walorami.
Mając na uwadze różnice w sposobie pozyskiwania i obróbki liści, możemy wyróżnić kilka rodzajów herbaty, różniących się wyglądem naparu, aromatem, smakiem oraz właściwościami:
- herbata czarna – najbardziej popularny rodzaj herbaty. Po zwiędnięciu liści, poddaje się je procesowi skręcania, fermentacji i suszenia. Aromat czarnej herbaty jest intensywny, lecz krótkotrwały, należy parzyć ją około trzech minut, pamiętając, że lepszej jakości produkt znajdziemy w opakowaniach herbaty liściastej, niż zapakowanej w torebki. Herbata czarna posiada właściwości pobudzające, dzięki dużej zawartości teiny, poprawia pracę układu trawiennego, zmniejsza ciśnienie tętnicze oraz wzmacnia naczynia krwionośne.
- herbata zielona – uzyskiwana jest w procesie suszenia liści niefermentowanych. Herbata zielona powinna być przygotowana z wody lekko przestudzonej, czas parzenia ma istotny wpływ na jej działanie. Herbata parzona do trzech minut ma właściwości pobudzające, natomiast parzona dłużej pomaga się wyciszyć i zrelaksować. Zielona herbata przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej, zapobiega chorobom układu krwionośnego (pomocne działanie w miażdżycy), pozytywnie wpływa na osoby dotknięte chorobą Alzheimera.
- herbata czerwona – uzyskiwana z liści poddawanych dodatkowemu procesowi fermentacji, nazywana jest smoczą herbatą, nieocenionym napojem osób odchudzających się. Poza przyspieszeniem spalania tkanki tłuszczowej, herbata czerwona pobudza układ trawienny do wydajniejszego działania, wspomaga pamięć, koncentrację, obniża poziom cholesterolu we krwi oraz przyczynia się do zwalczania infekcji bakteryjnych i wirusowych.
- herbata biała – powstaje z młodych liści i pąków rośliny w okresie wiosennym, kiedy są one suszone w naturalnych promieniach słonecznych, a napar z nich przyrządzony ma delikatny smak oraz lekko żółtawy kolor. Poprzez zawarte w niej silne związki antyoksydacyjne i antymutagenne, biała herbata posiada właściwości antynowotworowe. Dzięki dużej zawartości kofeiny biała herbata pobudza i wpływa korzystnie na koncentrację, zawartość witaminy C natomiast poprawia odporność. Posiada właściwości poprawy krążenia krwi oraz spowalniające procesy starzenia.
Aby w pełnie wykorzystać wspaniałe właściwości herbaty należy stosować się do zaleceń, odnośnie sposobu i długości parzenia, wybierać dobrej jakości susz, rzadziej herbat. Herbaty dobrej jakości są do kupienia w herbacianej hurtowni z Warszawy. W hurtowni oprócz herbat można znaleźć wiele rodzajów kaw, słodyczy i wielu innych artykułów spożywczych w dobrych cenach.