Niedobór żelaza – skuteczna dieta

Niedobór żelaza w organizmie przeradza się w anemię. Z kolei anemia powoduje osłabienie, senność, brak energii oraz ogólne złe samopoczucie. Aby zapobiegać powstawaniu tego stanu należy przede wszystkim dobrze skomponować własną dietę, aby zawierała zarówno mięso, warzywa, jak i inne produkty bogate w żelazo.

Niedobór żelaza – ryzyko bycia wegetarianinem

Na niedobór żelaza narażeni są przede wszystkim wegetarianie. Mimo, iż dieta ta jest bardzo zdrowa, gdyż dobrze wpływa na środowisko (zmniejsza emisję gazów), a także istnieje mniejsze ryzyko wystąpienia nadwagi, zawału serca, miażdżycy i innych schorzeń, należy ją dobrze skomponować, aby zawierała wszystkie niezbędne składniki spożywcze oraz witaminy. Mimo, iż rośliny zawierają żelazo, jest ono zdecydowanie gorzej wchłaniane niżeli w przypadku produktów pochodzenia zwierzęcego. Naukowcy dowiedli, że jedynie 5% żelaza występującego w roślinach jest przyjmowane przez organizm, z kolei w przypadku mięsa jest to aż 20%. Żelazo odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie, a jego niedobory powodują szereg negatywnych skutków ubocznych oraz komplikacji. Przede wszystkim człowiek nie ma energii, czuje się osłabiony, każda czynność wymaga ogromnego wysiłku. Osoby aktywne zawodowo zmagające się z niedoborem żelaza nie są w stanie się skoncentrować, są mniej produktywne, a po dniu spędzonym w pracy muszą udać się na odpoczynek. W przypadku małych dzieci, żelazo jest potrzebne do właściwego rozwijania się mózgu, które zapobiega powstawaniu choroby Alzhaimera w przyszłości. Rodzice, którzy nie spożywają mięsa powinni zastanowić się czy przynajmniej w początkowych latach życia nie wprowadzić go do diety własnych pociech.

Niedobór żelaza – jak go uzupełnić?

Niedobór żelaza nie musi być uzupełniany w postaci suplementów diety. Warto w pierwszej kolejności zmodyfikować dietę i zaczekać czy wprowadzone zmiany przyniosą pożądane rezultaty. Osoby, które jedzą wszystko powinny przede wszystkim spożywać większe ilości wołowiny, jagnięciny, dziczyzny oraz wieprzowiny. Z kolei w przypadku wegetarian poleca się zaczynanie dnia od płatków owsianych, które warto uzupełnić o porcję prosa, równie bogatego w żelazo. Niedobór żelaza może zostać zwalczony przy pomocy czerwonych buraków, zarówno ugotowanych, jak i soku z nich, grochu, wszelkich warzyw kapuścianych, a także sezamu. Produkty powstałe ze zboża pełnoziarnistego także są bogate w żelazo, warto nabyć także rośliny strączkowe.