Naturalny i zdrowy ocet jabłkowy

Ocet jabłkowy to sok jabłkowy, który został poddany podwójnej fermentacji. Najpierw rozgniecione jabłka miesza się z drożdżami, cukrem lub innym węglowodanem. Po kilku tygodniach naturalne bakterie i drożdże fermentują sok, zamieniając węglowodany w alkohol. Następnie, w drugim procesie fermentacji, alkohol zamienia się w kwas octowy – i tak powstaje ocet jabłkowy. W sklepach można kupić pasteryzowany lub surowy ocet jabłkowy. W celach zdrowotnych ludzie najczęściej używają surowe octy jabłkowe, ponieważ mogą one zawierać więcej naturalnych bakterii i drożdży. Substancje te, znane jako „matka”, są mętnym osadem, który widać w butelce.

Ocet jabłkowy a cukrzyca

Naukowcy regularnie wskazują na różnorodne zalety octu z jabłek. Najczęściej mówi się o jego pozytywnym wpływie na poziom cukru we krwi. Badania wykazały, że spożywanie octu jabłkowego po posiłku może obniżyć poziom glukozy (cukru) we krwi. Może to być pomocne dla osób z cukrzycą typu 2. Osoby bez cukrzycy mogą również mogą skorzystać w tym aspekcie, ponieważ niektórzy badacze uważają, że wysoki poziom cukru we krwi jest główną przyczyną starzenia się i różnych chorób przewlekłych.

Zwalczanie bakterii przez ocet jabłkowy

Naturalny ocet z jabłek może pomóc zabić szkodliwe bakterie. Ludzie tradycyjnie używali octu do czyszczenia i dezynfekcji, leczenia grzybicy paznokci, wszy, brodawek i infekcji ucha. Hipokrates, ojciec współczesnej medycyny, używał octu do oczyszczania ran ponad 2000 lat temu. Wykazano również, że ocet jabłkowy ma właściwości przeciwwirusowe, przeciwdrożdżakowe i przeciwgrzybicze, które są pomocne we wspieraniu mikrobiomu i ogólnej równowagi immunologicznej. Ocet jest również środkiem konserwującym żywność. Badania pokazują, że hamuje on rozwój bakterii takich jak E. coli, które mogą powodować psucie się żywności.

Ocet jabłkowy na poprawę trawienia

Podobnie jak inne fermentowane produkty spożywcze, niepasteryzowane octy jabłkowe zawierają zdrowe bakterie – przyjazne bakterie jelitowe, które pomagają utrzymać prawidłową pracę układu trawiennego. Ocet jabłkowy może przynieść ulgę osobom cierpiącym na problemy żołądkowe, takie jak niestrawność czy zgaga. Dzieje się tak, ponieważ neutralizuje on kwas żołądkowy, podczas gdy kwas octowy zwalcza szkodliwe bakterie.

Ocet korzystny dla włosów

Jeśli masz suche, łamliwe włosy lub swędzącą skórę głowy, zastąpienie zwykłego szamponu butelką niefiltrowanego octu jabłkowego może sprawić, że Twoje włosy będą bardziej podatne na układanie. Badania wykazały, że stosowanie szamponów o wysokiej zasadowości prowadzi do łamania się włosów i ich przesuszenia. Uważa się, że kwas octowy pomaga obniżyć pH naszych włosów, aby zwalczyć uczucie suchości i puszenia się. Poziom pH naszej skóry głowy i włosów jest kwaśny i wynosi około 5,5. Zwykłe produkty do włosów są zasadowe, co może przyczynić się do tego, że nasze włosy staną się łamliwe i suche. Woda również może mieć ten sam wpływ, ponieważ jej pH jest neutralne. Ponieważ jednak naturalny ocet z jabłek jest kwaśny, może on pomóc przywrócić równowagę pH włosów, jeśli poleje się nim włosy po umyciu.