Kuchnia osmańska

Kuchnia osmańsko-turecka posiada bogate tradycje kulinarne ze względu na przenikanie się wielu kultur na terenie dawnego Imperium Osmańskiego. Jest ona połączeniem smaków Morza Śródziemnego z kuchnią Bliskiego i Dalekiego Wschodu, pełnej przypraw, świeżych warzyw i aromatycznych dodatków. Kuchnia turecka zachęca do spróbowania potraw, jakimi przez wieki delektowali się sułtani osmańscy.

Osmańskie dania składają się w większości z mięsa i świeżych warzyw, które podobnie jak w kuchni śródziemnomorskiej są one bazą wielu potraw. Najczęściej używa się pomidorów, papryki, bakłażanów, ogórków, cebuli i ziemniaków. Wśród mięs króluje baranina, jagnięcina i wołowina. Z mięsa pieczonego powstaje słynny kebab, przygotowany na obrotowym ruszcie (döner kebab) lub tradycyjnym, w postaci szaszłyka. Równie popularne są köfte, czyli mięsne kotleciki. Ważnym elementem kuchni są przyprawy i zioła, nadające potrawom charakterystycznych smaków, czyli kmin rzymski, chili, cynamon, kolendra, czarny pierz i sumak.

Ważne miejsce wśród przystawek zajmują zupy (çorba). Najpopularniejszą jest wegetariańska mercimek çorbası, czyli zupa z czerwonej soczewicy, z dodatkiem mięty i czerwonej papryki. Jest ona nie tylko bardzo smaczna, ale i pożywna ze względu na wysoką zawartość białka. W kuchni osmańskiej istotne są przystawki, dlatego miłośnicy wschodnich smaków mogą zachwycać się marynowanymi oliwkami, humusem na bazie ciecierzycy, sarmą, czyli gołąbkami w liściach winogron, smażonymi falafelami z ciecierzycy, podawanymi wraz z aromatycznymi dipami – ezme z pomidorów i caciki z jogurtu naturalnego.

Nieodłącznym elementem wielu dań jest kasza bulgur, mało znana w Polsce, którą podaje się wraz z kebabem, mięsnym köfte lub dodaje się do kotlecików np. mecimek köfte. Popularny jest również ryż przyrządzany z dodatkami jako pilav.

Kuchnia osmańska nie byłaby kompletna bez słodkich deserów, wśród których dominują słodkie ciasta z owocowymi syropami. Baklava, która powstaje z cienkiego ciasta filo zawdzięcza swój intensywny smak dodatkowi miodu i orzechów (pistacji, włoskich i laskowych).

Osmania zabiera nas w kulinarną podróż, prezentując smaki dawnego Imperium Osmańskiego. Intensywne przeprawy, świeże warzywa i owoce, a także odpowiednio przyrządzone mięso pozwala zakosztować smaków różnych kuchni – anatolijskiej, bałkańskiej czy arabskiej. Dania, przygotowane według tradycyjnych receptur z wykorzystaniem oryginalnych składników pozwalają, poprzez autentyczne doznania smakowe, przenieść się na krańce dawnego Imperium Osmańskiego.