Jakie wyposażenie jest niezbędne w gastronomii?

Prowadzenie własnego lokalu gastronomicznego jest wymagające i czasochłonne. Żeby takie miejsce doskonale funkcjonowało, niezbędne są również odpowiednie urządzenia, narzędzia i dodatkowe akcesoria. Odpowiednie wyposażenie gastronomii zależy w głównej mierze od rodzaju dań i specyfiki restauracji. W co warto zainwestować?

Jak wybrać dobre wyposażenie gastronomii?

Decydując się na wyposażenie lokalu gastronomicznego w profesjonalny sprzęt, trzeba pamiętać o tym, aby dostosować wszystkie narzędzia do rodzaju prowadzonego biznesu. Zupełnie inne urządzenia będą wymagane przy prowadzeniu pizzerii niż przy na przykład działalności cukierniczej.

Zakupując odpowiedni sprzęt warto zwrócić uwagę na modele łatwe w utrzymaniu czystości i gwarantujące odpowiednią wydajność. W większości przypadków najbardziej pożądane wyposażenie wykonane jest ze stali nierdzewnej, gdyż jest najbardziej wytrzymałe.

Co jest niezbędne do kuchni gastronomicznej?

Właściwe wyposażenie gastronomii to wysokiej klasy sprzęt i urządzenia, a także dodatkowe akcesoria pochodzące od renomowanych i sprawdzonych producentów. Wszystkie rzeczy w kuchni głównej, na zapleczu czy sali konsumpcyjnej muszą również spełniać wymagane przepisy sanitarne.

Niezbędne wyposażenie do lokalu gastronomicznego to:

  • robocze stoły,
  • duże szafki i pojemne półki,
  • ciągi grzewcze,
  • regały na naczynia,
  • urządzenia i produkty spożywcze,
  • stoły ze zlewami,
  • nadstawki i wózki.

Urządzenia grzewcze i chłodnicze do lokalu gastronomicznego

Urządzenia grzewcze i chłodnicze stanowią główne wyposażenie gastronomii, bez którego lokal nie mógłby funkcjonować. Większość produktów musi być przechowywana w chłodniach albo zamrażarkach, dzięki czemu zachowa świeżość przez długi czas.

Sprawdzonym rozwiązaniem są wydzielone pomieszczenia chłodnicze, ale jeżeli nie mamy w restauracji dodatkowej przestrzeni, to warto zainwestować w szafy chłodnicze, zamrażarki i podblatowe lodówki.

W wielu miejscach potrzebne są także witryny grzewcze i piece gastronomiczne, a nawet grille kontaktowe czy lawowe. Trzeba się jednak dobrze zastanowić nad ich wielkością oraz ilością palników w kuchence.

Do obróbki mechanicznej będą potrzebne krajalnice do wędlin i serów, ręczne miksery i blendery, maszynki do mielenia mięsa oraz szatkownica do warzyw.

Jakie wyposażenie gastronomiczne wybrać do sali konsumpcyjnej?

W każdym lokalu gastronomicznym bardzo ważna jest sala konsumpcyjna, gdzie klienci będą mogli spokojnie zjeść zamówione posiłki. Dlatego też właściciel restauracji powinien zadbać o najwyższej klasy artykuły. Należy więc zainwestować w talerze, szklanki filiżanki, półmiski, salaterki, dzbanki, cukierniczki, koszyki na pieczywo i przyprawniki. Bogatą ofertę różnych produktów do lokalu gastronomicznego można znaleźć w ofercie INVEST HORECA.