Jakie wino do wołowiny?

on

Wołowina od zawsze była wysoko cenionym rodzajem mięsa. Obecnie jej popularność jest na tyle duża, że można ją kupić w każdym sklepie, a dania z jej wykorzystaniem spotyka się w większości restauracji. Charakteryzuje się obecnością łatwo przyswajalnych białek, witamin grupy B oraz wysokim poziomem żelaza. Jest rodzajem mięsa, do którego zdecydowanie warto podać kieliszek wina. Istnieje przekonanie, że nic nie podkreśla smaku wołowiny tak dobrze, jak lampka odpowiednio dobranego trunku. Jedynym problemem może być dobór odpowiedniego wina, ponieważ nie każde nadaje się do spożywania w połączeniu z daniami z wołowiny.

Odpowiedni dobór napoju

Pierwsza i podstawowa zasada doboru napoju brzmi: kieliszek do wina powinien być odpowiednio dobrany, a trunek nie powinien zdominować smaku potrawy, lecz jedynie wydobyć z niej najlepsze cechy. Danie i wino musi się uzupełniać na podstawie kontrastów, dopiero wtedy powstanie idealne połączenie, które zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia.

Wybór wina wiąże się ściśle z tym, w jaki sposób wołowina została przyrządzona i podana. Najczęstszym wyborem jest zdecydowanie aromatyczne wino czerwone – wyłącznie wytrawne. Polecane jest ono głównie do lekko wysmażonych, mięsistych steków oraz gulaszy, ponieważ podkreśla włóknistość mięsa. Konsystencja wina powinna być zrównoważona, a garbniki dobrze wyczuwalne. Kieliszek z tego typu trunkiem podaje się również z daniami wyraziście doprawionymi. Ze stekami nieco cieńszymi lub mocno wysmażonymi dobrze skomponuje się nieco lżejsze czerwone wino z nutką owocową. Podsumowując temat czerwonych win – dobrze wysmażona wołowina potrzebuje taniny występującej w cierpkich, wytrawnych winach czerwonych, aby ściąć białko zawarte w mięsie. Mocno wysmażonej wołowinie wystarczy towarzystwo lżejszego, niekiedy lekko owocowego wina, ponieważ białko zostało mechanicznie ścięte podczas obróbki. Smak takiego steku jest już zupełnie inny – nie wymaga więc podawania mocnych, wytrawnych win.

Kieliszki do wina

Wbrew ogólnemu przekonaniu – kieliszek wina czerwonego nie jest jedynym słusznym wyborem podczas spożywania tego typu mięsa. Na stołach można spotkać także wina białe oraz różowe, które zdecydowanie lepiej komponują się z potrawami podawanymi na zimno, typu tatar czy carpaccio.

Warto zwrócić uwagę także na to, czy do stworzenia potrawy wykorzystano wino (np. jako dodatek do sosu). Wówczas to samo wino będzie idealnym połączeniem z daną potrawą.

Równie ważna sprawą jest naczynie, w którym serwujemy alkohol. Kieliszki do czerwonego wina są nieco duże, charakteryzują się pękatą czaszą w kształcie tulipana, która zwęża się ku górze. Większa szerokość kieliszków sprawia, że trunek ma lepszy kontakt z powietrzem, co wydobywa jego aromat. 

Istnieje ogólnie przyjęta zasada, że do wołowiny nie podajemy zazwyczaj win musujących. Dodatkowo – obojętnie czy decydujemy się na czerwone, białe czy różowe – powinno być produktem z wyższej półki, ponieważ tańsze wina mogą okazać się być słabe, wywietrzałe czy słabe gatunkowo. Jeśli nie chcemy się zawieść, wystarczy kupić bądź zamówić wino dobre jakościowo.