U Fukiera to jedna z najstarszych i najlepszych warszawskich restauracji. W weekendy możecie odwiedzić ją również w porze śniadaniowej.
Jeśli przyjechaliście do stolicy tylko na weekend, zwiedzanie powinniście zacząć od samego rana. Do obejrzenia jest naprawdę wiele, ale nie na tym skupimy się w naszym artykule – sami najlepiej wiecie, jak zaplanować swój wyjazd. Przed całym dniem wędrówek warszawskimi ulicami warto jednak zjeść pożywne i pyszne śniadanie. Na Starówce znajdziecie je w legendarnej restauracji ‘U Fukiera’.
Śniadania U Fukiera zjecie w każdy weekend między 10, a 14. Z oferty możecie więc skorzystać bez względu na to, o której zaczynacie swój sobotni lub niedzielny dzień. Przy Rynku Starego Miasta nie tylko zaspokoicie poranny głód, ale też poczujecie wyjątkową atmosferę kamienicy, której historia sięga XVI wieku i przekonacie się, jak restaurację prowadzi największa gwiazda polskiej gastronomii – Magda Gessler.
Śniadaniowe menu U Fukiera. Najlepsze składniki, najciekawsze kompozycje
Restauracja ‘U Fukiera’ jest znana smakoszom z całego kraju – choć nie tylko – z zaskakujących, finezyjnych interpretacji klasyki polskiej kuchni. Śniadaniowe menu nieco różni się od propozycji serwowanych popołudniami i wieczorami. Nie rezygnując z wysokiej jakości składników i mistrzowskiego wykonania, w jego przypadku postawiono na szlachetną prostotę i dania jednoznacznie kojarzone z pożywnym posiłkiem na rozpoczęcie dnia.
Na śniadanie ‘U Fukiera’ możecie zamówić między innymi szakszukę z pieczoną papryką i pomidorami, omlet podany ze szparagami i szczypiorem, a także awokado z limonką i farszem z twarożku i szczypiorku. W menu znajdziecie też talerz z autorską kompozycją wędlin w towarzystwie pieczywa i ręcznie robionego masła. Nie zabrakło również propozycji na słodko – granoli z owocami i jogurtem.
Śniadanie na warszawskiej Starówce. Niezwykła atmosfera fukierowskiej kamienicy
Wybierając miejsce na śniadanie w Warszawie, restaurację ‘U Fukiera’ warto wziąć pod uwagę nie tylko ze względu na pyszne jedzenie z najświeższych składników. Wizyta w lokalu to niepowtarzalna okazja do tego, by poczuć jedyny w swoim rodzaju nastrój. Restauracja mieści we wnętrzach zabytkowej kamienicy, w której od wieków działał skład z kolekcją zawierającą najstarsze wówczas wina na świecie.
Kamienica fukierowska szczyci się wielowiekową, barwną historią. Oddaje ją wystrój lokalu, który nawiązuje do najlepszych tradycji warszawskiego mieszczaństwa, stawiając przy tym na nową, unikalną jakość. Efektem pracy Magdy Gessler jest atmosfera sprawiająca, że wizyta ‘U Fukiera‘ jest przeżyciem samym w sobie i obowiązkowym punktem wizyty w stolicy.
Zapraszamy do U Fukiera https://www.ufukiera.pl/!