Niemiłe uczucie pełności w żołądku, nadmierne, powtarzające się wzdęcia i gazy, ból brzucha, nudności i mdłości oraz inne problemy związane z układem pokarmowym. Przyczyn niestrawności może być wiele, ale zawsze trzeba dążyć do jak najszybszego dotarcia do źródła problemu, aby wyeliminować lub chociaż zmniejszyć intensywność objawów.
Przyczyny niestrawności
Wiele osób cierpi na problemy z jelitami i żołądkiem, ponieważ przejęło takie a nie inne geny. Inni z kolei nie tolerują danego składnika pokarmowego, np. glutenu czy laktozy. Niestrawność może być również spowodowana zwykłym przejedzeniem się lub zjedzeniem posiłku na noc, tuż przed snem. Przyczyniać mogą się do niej także różne schorzenia układu pokarmowego np. refluks przełykowo-żołądkowy, wrzody żołądka lub dwunastnicy. Często też te niemiłe objawy są wynikiem stosowania używek, np. palenia papierosów czy nadużywania alkoholu lub kawy. Odpowiedzialna może być także tłusta dieta, bogata w produkty mocno przetworzone i słodycze, stres, brak ruchu, przyjmowanie niektórych leków oraz nadwrażliwość trzewna.
Wzdęcia i gazy – najczęstsze przyczyny niestrawności
Są to objawy bardzo nieprzyjemne i trudno je wyeliminować. Uczucie napiętego brzucha i przelewanie się w jelitach na pewno nie należą do przyjemnych i rodzą duży dyskomfort, szczególnie poza domem. Jeśli wzdęcia i gazy są wyjątkowo uciążliwe i powtarzają się, przed wizytą u lekarza warto wypróbować kilka domowych sposobów na nie. Można zrobić delikatny masaż brzucha oraz zastosować lewatywę. Na jakiś czas warto zamienić pokarmy stałe na płynne, aby ustabilizować trawienie. Skuteczne na wzdęcia i gazy okazują się herbatki ziołowe, które działają rozkurczająco, eliminują ból lub zmniejszają go, oraz pomagają usunąć nadmiar powietrza zebranego w jelitach. Można sięgnąć m.in. po miętę lub macierzankę. Pierwsze z ziół pomoże usprawnić pracę jelit i polepszy trawienie, a drugie znakomicie pobudzi wydzielanie soków trawiennych i wspomoże pracę wątroby. Po takiej ziołowej kuracji wzdęcia i gazy powinny być o wiele mniej dokuczliwe.
Oczywiście trzeba też pamiętać o zmianie diety na lekkostrawną. Unikanie warzyw i owoców wydymających to podstawa – są nimi np.– szpinak, kapusta, morele, brukselka, marchew czy cebula. Posiłki powinny być jedzone częściej a w mniejszych porcjach, bez pośpiechu. Nie można też zapominać o codziennej dawce ruchu na świeżym powietrzu oraz unikaniu stresu.