Czym się różni zapaska od fartucha?

Na sukces restauracji składa się wiele czynników. Jednym z nich jest jakość obsługi. Każdy profesjonalny kelner musi wyglądać modnie i elegancko. Jego wizerunek jest wizytówką całego lokalu. Na rynku dostępnych jest wiele strojów przeznaczonych dla kelnerów, w tym różne fartuchy i zapaski. Są dostępne w wielu wzorach i mogą być stosowane zamiennie.

Klasyczny strój dla kelnera

Fartuch to najczęściej wybierany element stroju kelnera. Tradycyjne modele są wiązane z tylu w talii oraz mają regulowany pasek na szyi. Powinny być dobrane do aranżacji sali restauracyjnej tak, aby pomagały stworzyć profesjonalny wizerunek lokalu. Kelner ubrany z odpowiedni fartuch sprawia pozytywne wrażenie od samego wejścia do restauracji, jak również zachęca do złożenia zamówienia.

Ogromną zaletą fartuchów jest możliwość założenia bezpośrednio na ubranie. Zazwyczaj sięgają do kolan, dzięki czemu strój jest chroniony przed zabrudzeniem. Jest to bardzo pomocne w profesjonalnej obsłudze klientów i podawaniu potraw, szczególnie jeśli lokal jest popularny i kelner musi pracować w pośpiechu. Jeśli fartuch zostanie zabrudzony, można go szybko zamienić bez potrzeby przebierania się w nowy strój.

Natomiast fartuchy kuchenne powinny nosić przede wszystkim osoby zatrudnione w kuchni. Zmniejszają ilość przenoszonych zanieczyszczeń, a więc ich stosowanie poprawia warunki sanitarne. Chronią szefów kuchni oraz ich pomocników poprzez zabezpieczenie całego ciała przed zabrudzeniem. Jest to ważny element profesjonalnej kuchni.

Większa swoboda ruchów

Zapaski kelnerskie są podobne do fartucha, lecz są krótsze i zawiązywane w pasie. Stąd pochodzi ich nazwa. Dla wielu kelnerów są wygodniejsze, bo nie krępują ruchów. Ponadto są zwykle wyposażone w kieszenie przydatne do przechowywania drobnych przedmiotów, jak na przykład korkociągu czy bloczku zamówień z długopisem.

Pod względem wizualnym zapaski prezentują się równie doskonale, co tradycyjne fartuchy. Trzeba jednak pamiętać, że muszą być dopasowane nie tylko do wystroju wnętrza restauracji, lecz także do stroju kelnera. Zapaska powinna być spójnym uzupełnieniem i sprawiać, że strój roboczy będzie wyglądał profesjonalnie.

Zapaski są szczególnie przydatne we wszystkich miejscach z dużym natężeniem ruchu. Są stosowane również w lokalach, w których kelnerzy muszą przemieszczać się pomiędzy kilkoma pomieszczeniami lub wychodzić na zewnątrz, na przykład do ogórka restauracyjnego.

Można powiedzieć nieliczne i nieznaczne różnice między zapaską a fartuchem sprawiają, że produkty te są stosowane wymiennie. Można je łatwo dopasować do charakteru każdego lokalu. Ponadto można wykonać na nich nadruk zawierający logo restauracji, dzięki czemu każdy pracownik będzie w elegancki sposób reprezentował swojego pracodawcę.